Saç to naczynie charakterystyczne dla kuchni tureckiej. Szeroka patelnia z półoktągłym, sferycznym dnem wyglądająca nieco jako spłaszczony wok (płaska patelnia używana w Turcji nosi nazwę Tava). Saç ma wiele zastosowań. Podstawowym jest przygotowywanie mięsnych potraw smażonych lub duszonych – analogicznie do dalekowschodniego woka. Poza tym służy do wypiekania takich placków jak Gözleme, Lawasz, Pita czy Yufka. W tym wypadku ciasto piecze się na wypukłej stornie, niejako na patelni odwróconej do góry nogami. Jeszcze większe zmiany w jej użytkowaniu wprowadzono na Bałkanach, gdzie nazwa zaimportowana z Turcji nazwa Sač to właściwie rodzaj przykrywki pod którą piecze się mięso w żarze.
Poniżej jednak bardziej tradycyjna potrawa. Patlıcanlı Tavuklu Saç Kavurma czyli kurczak (tur. tavukuk) z bakłażanem (tur. palticanli) przygotowany z użyciem saç. Jest to danie duszone, rodzaj lekkiego gulaszu na co wskazuje określenie Kavurma.
Zamiast Saça można użyć dowolnej szerokiej patelni, ew. woka lub patelni do paelii.
Składniki:
– dwie piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
– duży bakłażan pokrojony w kostkę
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 – 3 ostre papryczki, drobno posiekane (można zastąpić słodką papryką)
– puszka pomidorów
– garść siekanej pietruszki
– łyżeczka suszonej mięty
– łyżeczka cukru
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, a po pół minuty także mięso.
- Kawałki kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać bakłażana i paprykę. Smażyć z kurczakiem ok. 10 minut.
- Całość doprawić miętą, dodać pomidory i łyżkę cukru.
- Potrawkę dusić na małym ogniu około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając płyn jeśli będzie taka konieczność.
- Podając kavurmę oprószyć ją pietruszkę – można też posypać serem.
(Poniżej przepis na Tavuklu Saç Kavurma czyli kurczak smażony w Saçu, tyle że bez bakłażana)