Nazwa Dolma zwykle kojarzy się z liśćmi winogron wypełnianymi farszem. W gruncie rzeczy nazwa ta określa wszystkie danie nadziewane – takie też ma znaczenie w tureckim. Najczęściej do nadziewania używa się warzyw, nie mniej to samo odnosi się do mięs. Piliç Dolma (czy też Tavuk Dolma) to właśnie faszerowany kurczak. Bazą nadzienia jest ryż – jest to rodzaj pilavu.
Składniki:
– duży kurczak, w całości
– sok z jednej cytryny
Marynata:
– pół szklanki oliwy
– 2 łyżki jogurtu
– łyżeczka suszonej papryki
– łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
– łyżeczka suszonego tymianku
– łyżeczka siekanego rozmarynu
– łyżeczka suszonej bazylii
Farsz:
– 300 gr ryżu
– ¾ l bulionu
– 2 łyżki masła
– cebula, drobno posiekana
– garść migdałów
– łyżka rodzynek, namoczonych w ciepłej wodzie
– łyżeczka pieprzu, zmielonego
– łyżeczka ziela angielskiego, zmielonego
– łyżeczka suszonej mięty
– pół łyżeczki cynamonu, mielonego
Przygotowanie:
- Kurczaka natrzeć sokiem z cytryny i solą. Odstawić na godzinę.
- W międzyczasie połączyć składniki marynaty.
- Omastą nasmarować kurczaka – najlepiej włożyć go do folii razem z marynatą – i odstawić na noc do lodówki.
- Przygotować farsz: na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pinie. Cebulę zeszklić.
- Dodać ryż i nieco go uprażyć stale mieszając. Całość zalać bulionem, dodać rodzynki i przyprawy. Dodatkowo posolić (o ile bulion nie był solony).
- Gotować ryż mieszając, aż wchłonie cały płyn. Odstawić go do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Kurczaka napełnić farszem i zaszyć. Umieścić w brytwannie i piec ok. 2 godz, co jakiś czas podlewając sosem z pieczenie, aż mięso zrobi się miękkie – kwadrans przed końcem zdjąć przykrywkę i zapiekać bez niej. Podając można też oprószyć prażonymi migdałami.
(Poniżej przepis na faszerowanego kurczaka bez marynaty – film w tureckiej wersji językowej)