Baba Ghanoush czyli swego rodzaju puree z pieczonego bakłażana, to jedno z najpopularnieszych przystawek (meze) serwowanych w Libanie – inna nazwa to Moutabbal, który niekiedy przyprawiany jest na ostro. Popularność zdobył zresztą w całym regionie – w Egipcie serwuje się go jako przystawkę, a w Turcji znany jest jako Patlıcan Salatası czyli sałatka z bakłażana. Szeroki obszar występowania Baba Ghanoush powoduje, że nie ma jednej ścisłej receptury na to danie. Nie wszędzie dodaje się Tahiny (np. w Izraelu często zastępuje się ją majonezem), a niekiedy jogurt aby uczynić je bardziej delikatnym. Także pietruszka nie jest obowiązkowa i często zastępuje się ją kolendrą.
Podobnymi przystawkami są także grecka Melitzanosalata, pendżabski Baingan Bartha oraz grecko-turecki Köpoğlu/Kyopoolu.
Składniki:
– 2 bakłażany
– 3 łyżki Tahiny
– 3 łyżki jogurtu
– sok z 2 cytryn
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– garść pietruszki, drobno posiekanej (opcjonalnie)
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Bakłażany owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut. Odstawić aby ostygł.
- Gdy ostygną bakłażany obrać ze skóry i drobno posiekać, tak aby powstało puree.
- Tahinę wymieszać z sokiem z cytryny. Gdy mieszanka będzie gładka, dodać jogurt.
- Pastę połączyć z bakłażanem.
- Dodać pietruszkę, czosnek, sól, pieprz i oliwę. Dobrze wymieszać.
- Baba ghanoush serwować na talerzykach i skropić jeszcze oliwą.
Gotową pastę można oprószyć ostrą paprykę albo jeszcze lepiej nadającym kwaskowaty smak sumakiem.