Małże to bardzo ogólna nazwa obejmująca 8 tyś. gatunków słabo spokrewnionych ze sobą mięczaków. Ich wspólną cechą jest spłaszczone ciało i dwuklapowa muszla je okrywająca. W Polsce najbardziej kojarzą się ze słodkowodną Szczeżują. Małże które mają zastosowanie kulinarne to jednak raczej morskie osobniki. Najwyżej cenione są Ostrygi, ale obok nich jest co najmniej kilka innych gatunków z najpopularniejszymi w Europie Omułkami na czele.
[yellow_box]Rodzaje Małży: Daktyl Morski | Małż Atlasowy | Małż Grzebieniowy | Małż Piaskowy | Małż Wenus | Okładnica | Omułek | Ostryga | Przegrzebek | Sercówka [/yellow_box] Przepisy z Małżami
Irlandia
– Cockles and Bacon Rashers (Sercówki z bekonem)
Belgia
– Mosselen-friet / Moules frites (Omułki smażone)
Francja
– Kaoteriad (Zupa rybna z Armor)
– Merlu Braise aux Coquillages et Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami, w zielonym sosie)
– Mouclade (Moule w sosie śmietanowym)
– Moules Marinieres (Małże po marynarsku)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Impepata (Pepata) di Cozze (Małże z papryką)
– Linguine alla Vongole (Linguine z małżami wenus)
– Zuppa di Cozze alla Tarantina (Małże po Tarencku)
Bałkany
– Skoljke na Buzaru (Małże w sosie)