Telera (Hiszpańskie)

Telera to tradycyjny hiszpański chlebek czy te duża bułka pochodząca z regionu Andaluzji, a także jego zamorski, meksykański kuzyn. W Hiszpanii jest to płaskie, białe pieczywo o charakterystycznym kształcie z dwoma poprzecznymi nacięciami (greñas), które dzielą go na trzy części czyli tres hileras określenia od którego miała się wziąć się nazwa. Telera ma cienką, chrupiącą skórkę oraz  zwarty miękisz. Jest to bowiem odmiana pieczywa typu candeal, wyrabianego z mąki pszennej bogatej w białko. W Sewilli Telera jest też podstawą tradycyjnego śniadania oraz składnikiem lokalnych potraw, takich jak Montaditos czy Bocadillos, a także chłodnika Salmorejo. Meksykańska Telera od hiszpańskiej różni się przede wszystkim kształtem – nie są podłużne lecz okrągłe. Przy ich wypieku nie stosuje sie też mąki candeal.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych