Pan de la Mota

Pan de la Mota to tradycyjny hiszpański chleb z Mota del Cuervo leżącego w prowincji Cuenca. Wyrabiany jest ręcznie, bez kontrolowanej fermentacji i pieczony zazwyczaj w piecu opalanym drewnem. Jest chlebem typu candeal charakteryzuje się więc miękkim, zwartym miękiszem, cienką, matową, złocistą skórką. Dzięki tej strukturze jest trwały i może zachować świeżość przez kilka dni. Mota del Cuervo, położone między Madrytem a regionem Lewantu, było historycznie ważnym przystankiem na trasie do Walencji, Murcji i Alicante. Okolica była bogata w uprawy zbóż, a tradycja piekarnicza oraz lokalne odmiany pszenicy candeal pozwoliły na wypracowanie charakterystycznego chleba, który stał się symbolem miejscowości. W 2021 roku miasto zarejestrowało markę Pan de la Mota w urzędzie patentowym, aby chronić i promować lokalną kulturę piekarniczą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych