Boba to hiszpański chleb charakterystyczny dla niektórych obszarów Andaluzji i La Manchy. Charakteryzuje się okrągłym i spłaszczonym kształtem oraz rozcięciem między górą dołem. To efekt dokonanego przed pieczeniem nacięcia nożem zwanego greña, które ma swoje historyczne uzasadnienie. Tradycyjnie na wsi pieczywo kroiło się w poprzek i pomiędzy oba kawałki wkładało wędlinę, ser oraz to co akurat było pod ręką. Tak złożonego „sandwicha” zabierało się w pole. Boba ma przy tym gęsty i puszystą miękisz, który dobrze chłonie oliwę, co jest charakterystyczne także dla bardzie popularnego Pan Candela.
W Andaluzji szczególnie charakterystyczny jest dla okolic Córdoby, Granady, Jaén i Sewilli – tu w Alcalá de Guadaíra ma nawet własną ulicę. W innych miastach, takich jak Aznalcóllar, używa się nazway Yeye, a w górnych dolinach Guadalkiwiru można się natknąć na Pan de Carrucha.