Pan Gallego

Pan Gallego to tradycyjny chleb z hiszpańskiego Galicji od 2019 roku objęty ochroną regionalną IGP. Wyrabiany jest z mieszanki mąki pszennej lokalnej odmiany Trigo del País oraz takiej z dużą zawartością glutenu. Wypiekany jest na kamiennych blatach w piecach opalanych drewnem, co wpływa na jego aromat i chrupkość. Charakteryzuje się wysokim poziomem nawodnienia (nawet do 90 proc.), dzięki czemu ma bardzo miękki, wilgotny i puszysty miękisz z dużymi, nieregularnymi pęcherzami powietrza – to cecha charakterystyczna chlebów typu Pan de Flama. Miąższ ma wyrazisty, lekko kwaśny smak, który pochodzi z długiego procesu fermentacji, a skórka jest gruba i chrupiąca, o kolorze od złotego do ciemnobrązowego.

W Galicji wyróżnia się kilka tradycyjnych formatów chleba galicyjskiego:
Barra – podłużny bochenek o długości 40–60 cm i wadze około 300 g
Bola/Torta – okrągły, spłaszczony bochenek o wadze od 250 g do ponad 1 kg
Bolo/Fogaza – okrągły bochenek o nieregularnym kształcie, często z charakterystycznym „węzłem” na górze, wagi od 250 g do ponad 1,5 kg
Rosca – pierścieniowaty, spłaszczony chleb o wadze od 250 g do ponad 1 kg

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych