Pataqueta

Pataqueta to wywodzący się regionu Walencji rodzaj rogalika. Nie wskazuje na to nazwa, która pochodzi ponoć od hiszpańskiego słowa pataca czyli ziemniak z przyrostkiem zdrobniającym -eta, co można tłumaczyć jako ziemniaczek. Trzeba brać jednak po uwagę, że Pa w katalońskim oznacza pieczywo, więc źródłosłów może być całkiem inny.
Jest to tradycyjny chleb spożywany podczas Dijous de Berenar – starej walencjańskiej tradycji podwieczorku. Ze względu na swój rozmiar Pataqueta tradycyjnie była używana do przygotowywania kanapek, zwłaszcza popularnej Bocadillo Blanco y Negro. Klasyką jest też nadziewanie jej bobem smażonym z młodym czosnkiem lub mięsem wieprzowym. Wiejskim wariantem Pataqueta jest Pa d’Horta.
Pataqueta ma cienką skórkę i miękki miękisz, a ze względu na rodzaj ciasta zalicza się do rodziny chlebów typu Pan de Flama.
Obecnie jest już w zaniku, gdyż została wyparta przez przemysłowe chleby, takie jak bagietka. Jest jedną z 15 tradycyjnych receptur chleba, które hiszpańska konfederacja organizacji piekarskich CEOPAN (Confederación Española de Organizaciones de Panadería) uznała za konieczne do objęcia planem ochrony i rewitalizacji.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych