Pan de Ousá

Pan de Ousá to tradycyjny chleb typu Hogaza produkowany w parafii San Xiao de Ousá w prowincji Lugo, w hiszpańskiej Galicji. Wyrabiany jest z mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu (W300) oraz lokalnych mąk z pszenicy, kukurydzy lub żyta. Charakteryzuje się zwartym, wilgotnym i miękkim miękiszem typowym dla pieczywa typu Pan de Flama. Do tego ma grubą, ciemną, oprószoną mąką skórką o intensywnym smaku, która pozwala zachować świeżość chleba nawet przez ponad dwa tygodnie. Jest okrągły i spłaszczony z wyraźnym, szerokim nacięciem poprzecznym (greña).
Produkcja chleba jest głównym źródłem utrzymania w małej społeczności San Xiao, gdzie mimo niewielkiej liczby mieszkańców działa wiele piekarni. Tradycja ta była zagrożona zanikiem, ale została odrodzona w latach 70. XX wieku dzięki wysiłkom lokalnego piekarza Ángela Lameiro. Obecnie Pan de Ousá jest sprzedawany w okolicznych miejscowościach, a jego promocji służy coroczne organizowane w marcu targi sera i chleba Friol Feria del Queso y Pan de Ousá.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych