Pan Dalí to chleb symbolicznie związany z postacią Salvadora Dalí. Dla słynnego hiszpańskiego artysta chleb był ważnym symbolem rodzimej Katalonii i często pojawiał się w jego dziełach. Traktował go jako symbol życia i początku, co podkreślał w wielu swoich obrazach, np. w Koszu chleba z 1926 roku. Chleb pojawiał się w niemal każdym okresie jego twórczości, także jako element surrealistycznych instalacji i projektów. W muzeum Salvadora Dalí w Figueres można zobaczyć wiele surrealistycznych elementów związanych z chlebem, m.in. rycerzy z bagietkami na głowach oraz złote bochenki chleba zdobiące budynek. Chleb u Dalí symbolizował nie tylko codzienność, ale także bunt, luksus i wyobraźnię przeciwko praktycznemu, użytkowemu światu — był „arystokratyczny, estetyczny i paranoiczny”. Jednocześnie podczas pracy Dalí potrafił nawet przez dłuższy czas odżywiał się wyłącznie suchym chlebem.
A sam Pan Dalí ma rustykalny charakter i jak na surrealistę przystało ma specyficznego kształt. Najpierw kulę ciast spłaszcza się z brzegów, aby powstał rodzaj placka z wybrzuszenie po środku. Po tym brzeg zawija z trzech stron formując kształt przypominający Trikorn czyli trójgraniasty kapelusz. Następnie trzy tak powstałe rogi zwija się do środka tworząc tzw. crostones, czyli wypustki przylepione do ciasta pośrodku. Stąd też jego alternatywna nazwa Pan de Tres Crostones i dzięki temu chleb łatwo dzielić ręcznie, najpierw odrywając te właśnie wypustki.
Jest chleb typu Pan de Flama, charakteryzujący się lekkim, nieco wilgotnym miąższem.