Pan de Riñón

Pan de Riñón to tradycyjny, rzemieślniczy chleb z katalońskiej comarki Les Garrigues, szczególnie popularny w miejscowościach Cervià de les Garrigues i Borges Blanques. Nazywany był dawniej także Pan Petit ze względu na swój niewielki rozmiar. Kształt ma nieregularny i zaokrąglony przynajmniej teoretycznie przypominający nerkę, tak bowiem tłumaczy się jego nazwę riñón. Ciasto formuje się w podłużne bułeczki (vieni), które następnie dzieli się na pół i piecze w piecu opalanym m.in. gałązkami sosny lub oliwki, które dodają mu aromatu. Przed pieczeniem nie jest nacinany, co powoduje, że w piecu pęka na bokach, tworząc charakterystyczne wypukłości. Pod chrupiącą skórkę ma zbity, ale dobrze napowietrzony miękisz.
Chleb ten jest obecnie produkowany w całej zachodniej Katalonii, a lokalni piekarze i  samorząd Borges Blanques stara się uzyskać statusu Chronionej Nazwy Geograficznej (IGP).  dobrze chłonie sosy więc jest dobrym dodatkiem do  gulaszy.
Swoją wersję Pan de Riñón mają także w Meksyku. Tutaj w niczym jednak nie przypomina tego z Hiszpanii. Jest to słodki, pleciony chleb z nadzieniem z pigwy (membrillo) lub sera. Słynie z niego region Tabasco, zwłaszcza miasta Frontera, gdzie jest produkowany od ponad 150 lat i ma zupełnie inną formę oraz smak

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych