Pan de Tramontana / Pa de Tramuntana

Pan de Tramontana po katalońsku zwany Pa de Tramuntana to chleb rzemieślniczy pochodzący z Girony. Ma owalne bochenki średniej wielkości i charakteryzuje się bardzo mocno przypieczoną, chrupiącą skórką oraz miękiszem o lekko kwaśnym smaku. Przed pieczeniem na wierzchu umieszcza się charakterystyczną etykietę zrobioną z cienkiego pieczywa zwanego Pan de Ángel (rodzaj opłatka), na której wypisano Pa de la Tramuntana.
Nie jest to chleb tradycyjny, został bowiem opracowany w latach 2008–2011 przez lokalnych piekarzy z Girony przy współpracy Kooperatywy Rolniczej z Castellón de Ampurias, którzy wspólnie chcieli promować produkcję chleba rzemieślniczego opartego na lokalnie uprawianych zbożach. Do produkcji wykorzystano dwie stare odmiany pszenicy — Anza (75 proc.) i Florence Aurora (25 proc.) — które zostały odzyskane z banków nasion po tym, jak niemal zanikły w latach 60. i 70. XX wieku z powodu industrializacji rolnictwa w Hiszpanii. Pszenica jest uprawiana ekologicznie w Parku Naturalnym Marismas del Ampurdán, a mąka trafia bezpośrednio do lokalnych piekarzy.
Nazwa pochodzi od silnego wiatru Tramontana, który wieje wzdłuż wybrzeża tego regionu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych