Pan de Cristal / Pa de Vidre / Pan de Diamante


Pan de Cristal po katalońsku zwany też Pa de Vidre to bardzo znany rodzaj chlebka czy też bułki pochodzącej z Barcelony. Wyróżnia się bardzo wysokim poziomem nawodnienia ciasta (powyżej 60 proc., a czasem nawet do 90 proc.) oraz podwójną fermentacją (z tego względu jest to skrajny przykład pieczywa typu Pan de Flama). Dzięki temu ma niemalże pusty, bardzo drobno porowaty miękisz z dużymi, nieregularnymi dziurami oraz cienką, kruchą i bardzo chrupiącą skórkę, która łatwo się łamie. Stąd wzięła się też zarówno jego hiszpańska jak katalońska nazwa cristal czy też vidre czyli chleb ze szkła. Popularny jest do przygotowywania Tapas, Bocadillos, a także podawania z pomidorami i oliwą.
Jego historia zaczyna się w 2004 roku, kiedy to piekarz Jordi Nomen opracował tę recepturę w barcelońskiej piekarni Artesanal Guzmán. Zainspirowany chęcią obalenia mitu, że miękisz chleba tuczy, stworzył chleb o niemalże nieistniejącym miękiszu. W 2009 roku zarejestrował markę Pa de Vidre jednak przepis szybko rozprzestrzenił się i jest obecnie produkowany przez wiele piekarni, często bez opłat licencyjnych, także jako produkt delikatesowy. Zyskał dużą popularność w całej Hiszpanii, zwłaszcza dzięki sieci supermarketów Mercadona, gdzie w 2021 roku był najlepiej sprzedającym się chlebem ze względu na swoją uniwersalność, teksturę i przystępną cenę. Sława Pa de Vidre przekroczyła zresztą granice Hiszpanii i dziś wypieka się go w wielu krajach.
Jordi Nomen i jego piekarnia Concept-Pa opracowali także bardziej ekstremalną wersję tego chleba, nazwaną Pan de Diamante czyli chleb diamentowy, charakteryzującą się jeszcze bardziej przezroczystą i delikatną skórką

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych