Pan de Pintera to hiszpański, rustykalny, okrągły chleb typowy dla prowincji Teruel. Cechą wyróżniająca są dekoracyjne reliefy na skórce. Tworzy się je dzięki specjalnej formie zwaną pintera lub pintadera, która odciska geometryczne wzory na powierzchni chleba. Od nich chleb wziął swoją nazwę, a korzenie tego zwyczaju sięgają średniowiecza i tradycji wspólnych pieców wiejskich, gdzie piekarze oznaczali bochenki charakterystycznymi wzorami, aby je rozróżnić. Najpopularniejszy układ figur to centralna kula z pięcioma kulkami, tworzący kształt gwiazdy, który wiąże się z lokalnym mitem założycielskim Teruelu, Actuel. Stąd jego inna nazwa Pan de Estrella. Spotkać można także katalońskie określenie Pa de Senyalador.
Chleb ma kształt zbliżony do hogazy, ale bardziej stożkowaty, z matową, szorstką, ciemną skórką i miękkim, białym miękiszem, charakterystycznym dla chleba typu Pan de Flama. W niektórych miejscach, np. w Alagón (prowincja Saragossa) jest mniejszy i nadziewany kiełbasą embutido – np. chorizo – i znany jako Pan de Jueves Lardero.