Pan de Sant Jordi

Pan de Sant Jordi to nazwa dwóch całkiem różnych hiszpańskich wypieków. Jeden to świąteczny chleb bardzo popularny w Barcelonie, o kształcie podobnym do Pa de Pagés. Jego charakterystyczną cechą są na przemian ułożone warstwy żółtego sera (najczęściej Queso de Mahón) i czerwonej Sobrasady. W przekrojonych kromkach tworzą wzór czerwono-żółtych pasków symbolizujących barwy katalońskiej flagi. Pan de Sant Jordi został opracowany w 1989 roku przez piekarza Eduarda Crespo, który prowadził piekarnię Fleca Balmes w Barcelonie. Tradycyjnie spożywany jest w ważne dla Katalonii dni, takie jak Dzień Świętego Jerzego (23 kwietnia), Diada de Catalunya (11 września) oraz Festa Major de Barcelona (24 września).
Kataloński Pan de Sant Jordi z Katalonii różni się od tradycyjnego chleba o tej samej nazwie z Aragonii, który ma inny kształt, słodki smak i bardziej  biszkoptową teksturę

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych