Zurrukutuna to niejako dwie zupy w jednej – rybna i czosnkowa. Tak wyjątkowe połączenie jest tradycyjne w Kraju Basków, gdzie robi się też tradycyjną zupa rybna Arrain Zopa podobną do innych hiszpański Sopa de Pescado (Hiszpanie mają też swoje przepisy na zupy czosnkowe Sopa de Ajo). Przygotowanie Zurrukutuny jest jednak prostsze, zawiera znacznie mniej warzyw i tradycyjnie używa się do niej tylko dorsza, podczas gdy w do Arrain Zopa trafiają różnorodne gatunki ryb łowione przez Basków. W przypadku obu zup chrakterystyczny jest dodatek chleba który ją zagęszcza – tradycyjnie jest to Sopako lokalne, pieczywa przeznaczonego właśnie do zup – oraz jajek. Przez to potrawa, do której używa się niewiele płynu, tak gęstniej, że nie przypomina zupy, ale coś w rodzaju kleiku. Zurrukutuna była bowiem klasycznym daniem zimowym, które miało dostarczać dużą porcję energii. A, że miała postny charakter tradycyjnie serwowało się ją podczas Wigilii w Kraju Basków znanej jako Olentzero Eguna.
Składniki:
– 200 gr dorsza, rozdrobnionego (może być mrożony)
– 6 ząbków czosnku drobno posiekane
– 2 kromki czerstwego chleba, pokruszone
– 2 łyżki suszonej papryki, najlepiej Choricero
– 2 pomidory starte na tarce, tak aby pozbyć się skóry
– pół litra bulionu rybnego (opcjonalnie)
– liść laurowy
– 4 jajka
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek i lekko zrumienić
- Dodać chleb i suszoną paprykę. Podsmażyć parę minut, aż wszystko się dobrze połączy.
- Kolejne są pomidory oraz ryba.
- Po kolejnych kilku minutach smażenia wlać bulion rybny lub pół litra wody (może też być pół na pół) oraz dodać liść laurowy.
- Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W miseczce rozkłócić jajka i wlać do zupy.
- Całość dobrze wymieszać, a gdy zupa znów zacznie się gotować zdjąć ją z ognia. Odstawić pod przykryciem na parę minut.