Sopako czy też Zopako to dość specyficzne pieczywo z Kraju Basków, wyrabiany z mąki pszennej o niskiej zawartości glutenu (W180). Z tego względu ma mało miękiszu, który jest bardzo zbity i suchy – to także efekt krótkiej. Do tego ma bardzo mocno przypieczoną, twardą skórką, nadającą intensywny, tostowy smak. Formuje się go przez rozcięcie podłużnego kawałka wzdłuż i uformowanie z niego rodzaju wydłużonego obwarzanka.
Jest to jeden z niewielu rodzajów pieczywa, które nie jest przeznaczone do jedzenia samodzielnie, lecz jako składnik potraw, głównie zup i bulionów. Stąd też wzięła się jego nazwa, która w języku baskijskim oznacza chleb do zupy. Sopako podawany jest m.in. z zupą czosnkową Zurrukutuna, a także rybną Arrain Zopa. Sopako wywodzi z tradycji wykorzystania resztek ciasta, które zamiast wyrzucać, przetwarzano na chleb przeznaczony specjalnie do zup.