Fabes con Almejas to tradycyjne danie kuchni Asturii, w którym głównymi składnikami jest tutejsza białej fasoli (Fabes Asturianas) oraz małże (Almejas). Potrawa ta powstała w XX wieku jako alternatywa dla bardziej mięsnej Fabady i szybko stała się popularna w całej Asturii, łącząc smaki lądu i morza. Danie to jest przykładem potraw zwanych w Hiszpanii Plato de Cuchara co można tłumaczyć na łyżkę, które są sycące, ale jednocześnie delikatniejszej od wersji z dodatkiem wędlin lub mięsa. Fabes con Almejas zyskały miano klasyki asturyjskich barów i restauracji, często podawane są jako przystawka lub danie główne w sezonie chłodów. Podawane są w gorącym glinianym garnku (pote).
Składniki:
– 1 kg świeżych omułków (wszystkie muszą być zamknięte)
– 400 gr białej fasoli namoczonej przez noc
– cebula drobno posiekane
– por posiekany na plasteki
– 3 – 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 liście laurowe
– łyżeczka suszonej papryki
– szczypta szafranu
– kieliszek białego wina
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 100 ml oliwy
Przygotowanie:
- Odcedzoną fasolę i włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi. Zalać świeżą wodą lub bulionem, tak aby była przykryta.
- Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5–2 godziny, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i czosnek, smażyć aż staną się szklisto miękkie.
- Dodać słodką paprykę oraz szafran, szybko wymieszaj, by nie przypalić papryki.
- Wlać białe wino, wrzuć małże, przykryj patelnię i gotować 5–7 minut, aż muszle się otworzą. Wstrząsać patelnią od czasu do czasu. Usunąć małże, które się nie otworzyły.
- Do garnka z ugotowaną fasolą dodać małże razem z sokiem i warzywami z patelni.
- Delikatnie wymieszać, podgrzewając całość razem przez kilka minut, by smaki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem.
Danie podawać w miseczekach lub talerzach, posypane świeżą natką pietruszki oraz z pieczywem do maczania.


