To jedna z najpopularniejszych odmian Fasoli Zwykłej. Ziarna Białej Fasoli zazwyczaj są mniejsze od Fasoli Piękny Jaś, chociaż nie w przypadku greckiej Gigantes. Bardziej przypominają włoską Cannellini. Biała fasola ma bardzo uniwersalne zastosowanie, a znaczna część zbiorów jest sprzedawana w puszkach.
Ma przy tym bardzo wiele odmian uprawianych głównie w Europie.
Przepisy z białą fasolą
Bliski Wschód
– Fassoulia Baida (Duszona fasola)
Turcja
– Lahana Corbasi (Kapuśniak)
– Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
Grecja
– Fasolada (Grecka fasolówka)
– Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)
Bałkany
– Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
– Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
– Prebranac (Zapiekana fasola)
Włochy
– Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
– Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
– Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)
Francja
– Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
– Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
– Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
– La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)
Hiszpania
– Fabada (Potrawka z fasolą)
– Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)