Huealva to wysunięty na zachód rejon Andaluzji graniczący z Portugalią. To jeden z ostatnich punktów oporu Maurów na półwyspie Iberyjskim. Dlatego w tutejszej kuchni sporo pozostałości arabskich takich jak chociażby świeża kolendra, rzadko spotykana w tradycyjnej gastronomii hiszpańskiej. Ląduje ona m.in. duszonych małżach Almejas Huelva, które są wizytówką regionu.
Potrawę tę można tez spotkać pod nazwą Almejas Odonienses, jako że Huelva w starożytności nazywana była właśnie Odoniese.
Składniki:
– 1 kg omułków
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– garść siekanej kolendry
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
-
- W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Minutę obsmażać na niej siekany czosnek.
- Dodać omułki i przykryć. Dusić około 5 minut, co jakić szac potrząsając garnkiem.
- Kiedy małże się już otworzą, zdjąć z ognia, dodać kolendrę, przykryć i jeszcze raz nieco potrząsnąć.
- Podając odrzucić małże, które się nie otworzyły.
W Huelva małże podaje się z miękkim plackiem przypominającym pitę.