Pincho czy też zdrobniale pinchitos to wieloznaczne hiszpańskie słowo oznaczające m.in. szpatułki na które nadziewa się mięso do grillowania. Pinichitos Morunos jest więc rodzajem szaszłyków, a bardziej nawet Şiş Kebebów, od których wzięły się także szaszłyki. Jest to bowiem arabskie dziedzictwo, jakie w rejonie Andaluzji pozostawili po sobie Maurowie – stąd określenie morunos.
Tak jak w przypadku Şiş Kebebów tutejsze szaszłyki składają się z samego mięsa nadziewanego na szpatułki. Tradycyjnie używa się do nich jagnięciny lub wieprzowiny, ale obecnie także drobiu. Kluczową sprawą jest marynata, o orientalnych nutach smakowych, niekiedy nadająca żółty kolor dzięki zastosowaniu szafranu lub tańszej kurkumy.
Mięso jada się z chlebem – kromką chwyta się za jego kawałki i ściąga ze szpatułki.
Składniki:
Mięso:
– pół kg jagnięciny, wieprzowiny lub kurczaka (mięso z udek) pokrojonych na kawałki „na kęs”
Marynata:
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub roztarte
– łyżka mielonej papryki
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka suszonego tymianku
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- W misce połączyć składniki marynaty. Umieścić w niej mięso i na noc wstawić do lodówki.
- Mięso ponadziewać na szpatułki – metalowe lub drewniane, wcześniej kilka minut namaczane. Powinno być 4 do 6 szaszłyków.
- Piec Pinichitos na dobrze rozgrzanym grillu, obracając aż zrumieni się ze wszystkich stron.
Pinchitos podawać z kromką chleba ew. frytkami.
Obraz Никита Лазоренко z Pixabay