Cocido Lebaniego (Potrawka mięsna z ciecierzycą i krokiecikami z chleba)


Cocido Lebaniego to jeden z wariantów słynnego hiszpańskiego garnuszka pełnego mięsa Cocido. Jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Liébany, historycznego regionu leżącego w Kantabrii na północy kraju. Podobnie jak inne potrawy tego rodzaju mięsom i wędlinom towarzyszczy ciecierzyca, a także ziemniaki oraz liściasta odmiana kapusty znana w Hiszpanii jako Berza. Dziś coraz częściej zamiast niej używa się jednak zwykłej kapusty. Podobnie jak inne Cocido potrawa jest podawana jako trzydaniowy posiłek składający się z wywaru, warzyw i mięsa. Wyróżnikiem Cocido Lebaniego jest dodatek Bolas, krokiecików z chleba.

Składniki:

– golonka wieprzowa
– 1 kg żeberek wieprzowych (mięsnych)
– 200 gr boczku
– 2 kiełbaski Chorizo
– 2 kostki wołowe ze szpikiem
– 300 gr ciecierzycy namoczonej przez noc
– 4 ziemniaki pokrojone na ćwiartki
– pół główki kapusty
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 2 jajka
– miąższ z połowy chleba namoczony w mleku
– garść posiekanej pietruszki
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka włożyć mięso oraz ciecierzycę umieszczoną w siatce do gotowania. Zalać 3 litrami wody, porządnie dosolić i gotować około 2 godziny na średnim ogniu. Podczas gotowania stale zbierać szumowinę gromadzącą się na powierzchni wywaru.
  • Po godzinie gotowania dodać kapustę, a po kolejnych 30 minutach ziemniaki
  • W międzyczasie lekko ubić jajka, dodać do nich czosnek, pietruszkę, sól oraz miąższ chleba – powinno być go tyle aby powstała dość zwarta masa.
  • Z chlebowego ciasta uformować niewielkie krokieciki i obsmażyć je na oliwie na złoto (na patelnię można dodać nieco masła)
  • Gdy mięso i warzywa się ugotują odcedzić je
  • Wywar podawać z drobnym makaronem jak na rosół. Po nim ciecierzycę z warzywami oraz mięso z krokiecikami

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych