Kapusta Liściasta (łac. Brassica oleracea var. viridis) w polskim ogrodnictwie znana też jako Kapusta Galicyjska to wciąż mało popularne u nas warzywo, które spotkać można w całej Europie i na świecie. Jak sama nazwa wskazuje jest to odmiana Kapusty Warzywnej, która nie tworzy główek – to tzw. grupa kapust Acephala (łac. Brassica oleracea var. acephala) czyli w dosłownym tłumaczeniu bezgłowa – ale podobnie jak jej krewniak, Jarmuż swobodnie rozwija duże liście, rosnące na łodydze. Nie są jednak tak twarde jak w jarmużu, stąd wciąż bliżej jej do Kapusty Włoskiej, a nawet Kapusty Głowiastej. Uprawia się ją już od starożytność skąd wywodzi się jej pierwotna grecka nazwą Kolaro, wciąż pobrzemiewająca m.in. w niemieckim określeniu kapusty Kohl – tutaj kapustę liściastą określa się mianem Blattkohl. W Anglii nazwa ta wyewoluowała do dzisiejsze Collard, a we Francji do Caulet, chociaż dziś częściej określa się ją nazwą Choux Cavaliers, czyli kapustą końską co wskazuje, że używana była jako roślina paszowe.
Podobnie jest w Hiszpanii, gdzie używa się określenia Col Forrajera czyli kapusta paszowa, ale to raczej w gospodarstwach. Kapusta liściasta jest bowiem bardzo popularna w tutejszej kuchni i na targu sprzedaje się ją pod całkiem inną nazwą Berza lub Berza Col – to tradycyjny element tutejszych potraw jednogarnkowych znanych jako Cocido. Spotkać się można zresztą także z nazwą Col Gallega czyli kapusta galicyjska, która odbyła daleką drogę i osadziła się także w Polsce. Podobnie nazywa się ją zresztą w sąsiedniej Portugalii, gdzie Couve-galega wchodzi m.in. w skład tutejszego dania narodowego Caldo Verde.
Kapustę Liściastą można spotkać też w Afryce – we wschodniej części używa się nazwy Sukuma, a w południowej Muriwo lub umBhida – oraz w Indiach, gdzie ma kaszmirską nazwę Haakh.
Podobną do Kapusta Liściastej odmianą jest także Kapusta Pastewna/Głąbiasta.