Lacón

Lacón to hiszpańska, dojrzewająca wędlina przypominająca szynkę Jamon Serrano, tyle że nie robi się jej z tylnej, ale przedniej nogi, a właściwie łopatki. Pierwsze historyczne wzmianki na jej temat pochodzą z XVII wieku, a najbardziej znana, objęta ochroną regionalną Lacón Galego pochodzi z Galicji. Aby zyskała te miano świnia z której się ją wytwarza przed ubojem musi być karmiona paszami zatwierdzonymi przez Radę Regulacyjną IGP (używa się łopatki ras Celtic, Large White, Landrace oraz Duroc). Jest też wyższa kategoria Traditional Lacón Galego. Nazwą tą można się posługiwać, gdy przez conajmniej trzy miesiące przed ubojem świnia była karmiona wyłącznie naturalną paszą, np. żołędziami, zbożami, kasztanami i bulwami. Produkcja Lacón podobna jest do Jamon Serrano, tyle że łopatka jest mniejsza niż szynka więc pekluje się ją krócej – około 35 dni.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych