Galletes d’Inca znana też jako Galletes d’Oli to tradycyjne, chrupiące pieczywo pochodzące z miasta Inca na Majorce, od którego wzięły nazwę. Galletes czyli po katalońsku ciastka, nie są jednak słodkie, lecz stanowią rodzaj twardego, podwójnie wypiekanego pieczywa z dodatkiem dużej ilości oliwy, od której wzięły swoją drugą nazwę. Podobne są do popularnych w całej Hiszpanii Galleta Marinera, mieszkańcy Majorki mają jednak własną legendę ich powstania. Miało się to stać w XIX wieku, gry brytyjski okręt wojenny zawinął do portu w Palma, gdzie miejscowy piekarz przygotował dla marynarzy własną wersję angielskich Ship Biscuits, zastępując masło oliwą. W przypadku wszystkich tych wypieków wspólną cechą jest trwałość, dzięki czemu bardzo dobrze nadawały się jako prowiant na statkach. Mieszkańcy wyspy własne Galletes jadali i wciąż najchętniej jadają z równie tradycyjną majorkańską kiełbasą Sobrasadą.