Cazuela to nazwa hiszpańskiego naczynia do gotowania. Najbardziej kojarzy się z płaską terakotową miską, można jednak spotkać też duży rondel z gliny, który od dawna produkuje się także ze stali – w przeciwieństwie do klasycznego rondla nie ma pojedynczego uchwytu, jak w patelnie, ale uszy z obu stron, jak w garnku. Niekiedy jest utożsamiana także z popularnym garnkiem Olla, od którego nazwę wzięło wiele dań. Cazuela jest uznawana, za jedno z najstarszych na świecie naczyń do gotowania.
W Hiszpanii można spotkać zresztą jej lokalne warianty. W Katalonii używa się nazwy Cassola lub Cassola de Fang, czyli takiej samej jak w przypadku podobnego naczynia Cassole z południa Francji z Langwedocji, tuż przy hiszpańskiej granicy. Na Minorce jest z kolei Tià, które nawiązuje do również francuskiego, tyle że prowansalskiego Tian.
Wraz z hiszpańskimi kolonistami zdobyła popularność także w Ameryce Południowej, gdzie nazwa Cazuela odnosi się także do dań, które w niej powstają (np. kolumbijska Cazuela de Marisco z owocami morza) . W samej Hiszpanii często można trafić na małe naczynia w których zapieka się np. kawałki chorizo, krewetki, czy małże i serwuje jako tapas. Służy także to podsmażania baskijskiej specjalności jaką są malutkie węgorzyki Angula.