Cassole to francuski, a właściwie langwedocki (Caçòla) odpowiednik Cazueli, popularnego hiszpańskiego naczynia do gotowania wykonanego z terakoty. Po francuskiej stronie granicy ma jednak nieco inny kształt. Podczas gdy Cazuela jest niskim rondlem o równych brzegach, to Cassole ma kształt ściętego stożka. Rozmiary garnka wahają się od 10 do 50 cm średnicy. Te większe przeznaczone są przede wszystkim do gotowania słynnego fasolowego Cassoulet.
Ośrodkiem produkcji Cassole jest miasteczko Issel, gdzie wciąż wytwarza się je ręcznie pod okiem tutejszego bractwa. Tradycja ta sięga XIV wieku. Podobnie jak Cazuela także Cassole jest niekiedy utożsamiane z glinianym garnkiem Oula (hiszp. Olla). Francuzi tłumaczą to faktem, że pierwszy garncarz, który zaczął ich produkcję w swoim warsztacie wyrabiał oba naczynia.
Zobacz też: Casserole.