Olla / Ola / Olleta

Hiszpańska Olla czy też langwedocka Ola to nazwa prostego garnka służącego do gotowania na palenisku. Ma starożytne proweniencje – olla wywodzi się od łacińskiego słowa aulŭla oznaczającego kulisty garnek (pierwowzorem miała być starogrecka chytra) – i tak jak w wielu podobnych przypadkach z czasem nazwa przeszła na danie, które się w nim przygotowuje. W niektórych regionach – m.in. w Walencji – na określenie samej potrawy używa się także słowa Olleta, a gdy w daniu znajdzie się popularny tutaj ryż to mamy Olleta d’arròs. Garnek ten znany jest też we Francji, gdzie używa się nazwy Oule, tak bowiem wymawia się oksytańskie ola.

Wariantów Olli i Ollety jest bardzo wiele, w zależności od miejsca pochodzenia i tego kto przygotowuje Olla. Jest więc m.in.:

  • jedna z najsłynniejszych i popularnych w całym kraju Olla Podrida wywodząca się Burgos, w której króluje fasola i wieprzowina
  • Olla de Recapte w dwóch wersjach warzywnej, katalońskiej oraz z regionu Walencji znacznie bardziej mięsnej
  • także wywodząca się z Walencji Olla de Cardet z obowiązkowym dodatkiem Cardetu, znanego u nas jako Osociec hiszpański
  • Olla de la Plana wywodząca się z regionu Castellón w której główną rolę odgrywa ciecierzyca
  • Olla Segorbina także z Castellón gdzie leży Segorbina – można w niej znaleźć takie rarytasy jak wieprzowa ratka, ucho, a nawet ryj
  • Olla Churra w rodzimej Walencji znana także jako Olla Xurra do której trafiają zarówno kąski wieprzowe jak i jagnięce
  • Olleta de Músic serwowana podczas uroczystości Moros y Cristianos de Alcoy,
  • Olla Gitana która jest specjalnością Romów mieszkających w Murcji
  • Olleta Alicantina do której trafia cały wybór roślin strączkowych
  • Można też spotkać się z Olla para mejillones, która jest właściwie garnkiem na moule – półokrągła pokrywka pozwala na odkładanie do niej opróżnionych muszli.

A dla pragnących wnikliwiej zgłębić temat jest cała lista różnego rodzaju Olleta (linki do przepisów po Hiszpańsku):

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych