Olla de Recapte to jedna z wersji popularnego hiszpańskiego jednogarnkowa dania wywodzącego swoją nazwę od glinianego naczynia Olla, w którym tradycyjnie było przygotowywane. Jest typową potrawą wiejskiej kuchni ubogich, o czym najlepiej świadczy brak mięsa. Tak przynajmniej mamy w podstawowej wersji katalońskiej. Nieco bardziej na południu już w regionie Walencji można jednak spotkać Olla de recapte de Morella, wywodzącą się miasteczka o tej nazwie, gdzie znajdziemy w niej nie tylko boczek czy chorizo, ale także ratki i uszy wieprzowe.
W niemal każdym wariancie tego przepisu mamy świętą trójce w postaci fasoli, ziemniaków i acelgi czyli bietoli, w Polsce znanej też pod niemiecką nazwą mangold (którą można zastąpić np. kapustą pak choy). Lista składników nie jest zamknięta, na co wskazuje sama nazwa recapte, co po katalońsku oznacza kolekcję i odnosi się właśnie do zestawu dodatków, jakie były akurat pod ręką i które można było wrzucić do Olli. Bardzo podobny daniem, także pod względem doboru składników jest Olla de la Plana z leżącej po sąsiedzku prowincji Castellón.
Dziś w dobie poszukiwania przepisów tradycyjnych, a jednocześnie dań lżejszych i bezmięsnych największą popularnością cieszy się tradycyjna, katalońska wersja dania. I poniżej przepis na jego wersję podstawową. Nie ma przeszkód aby dodać jednak kawałek boczku lub chorizo.
Składniki:
– 400 gr ugotowanej białe fasoli
– 300 g bietoli ew. pak choy, pokrojonej na duże kawałki
– 2 karczochy pokrojone na ćwiartki
– 300 g ziemniaków, pokrojonych w kawałki– 1 liść laurowy
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
– 2 łyżki oliwy
– 2 litry cienkiego bulionu lub wody
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażyć czosnek do którego po minucie należy dodać liść laurowy i paprykę (w tym miejscu można dodać także boczek lub chorizo)
- Do garnka włożyć ziemniaki oraz karczochy i zalać je bulionem lub osoloną wodą. Gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać ugotowaną fasolę, bietolę oraz podsmażony czosnek. Całość gotować jeszcze kilka minut.
Olla de Recapte tradycyjnie serwuje się z wiejskim chlebem i winem