Bok Choy czy też Pak Choy to odmiana Kapusty Chińskiej. Nazwę tłumaczy się jako białe warzywo ze względu na szerokie białe łodygi. Liście przy tym są za to płaskie i ciemno zielone. Ma ona nieco goryczkowaty smak.
W Chinach znana jest też jako Shanghai Bok Choy zwanym też małym Bok Choy. Jest to po prostu mniej dojrzała i wyrośnięta forma kapusty, co wiąże się z chłodniejszym klimatem panującym w Szanghaju.
Zobacz też: Choy Sum
Bok Choy dobrze sprawdza się w tajskich i malajskich daniach smażonych, szczególnie tych z makaronem:
– Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
– Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
– Maggi Goreng (Smażony makaron)
– Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)
Liśćmi chińskiej kapusty nadziewa się też malajskie placki Popiah oraz dodaje do indonezyjskiej zupy Sayur Lodeh.