Beurre de baratte

Baratte to francuska nazwa maselnicy, czyli tradycyjnego urządzenia w którym ze śmietany ubijało się masło. Stąd nazwa Beurre de baratte odnosi się do masła wytwarzanego w tradycyjny sposób i została zastrzeżona już w 1993 roku. Sama zasada jego produkcji nie zmieniła się jednak – dziś do ubijania używa się po prostu nowocześniejszych urządzeń – więc w nie miałoby ono istotnej różnicy smakowej. Dlatego innym wyróżnikiem Beurre de baratte jest użycie nieco innego surowca, dojrzałej śmietany, która po pasteryzacji jest zaszczepiana fermentami mlekowymi (rodzaj bakterii) dzięki którym robi się gęstsza i bardziej aromatyczna.
We Francji można znaleźć regionalne odmiany tego masła, a najbardziej znana jest Beurre d’Isigny de baratte wywodzące się z normandzkiego miasteczka Isigny-sur-Mer. Tutejsza maselnica miała specyficzny kształt mocno różniący się od znanego z polski – był to rodzaj beczki obracanej korbą, w której masło można było ubijać na większą skalę (na zdjęciu powyże).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych