Normandia, Bretania, Picardia i Pas-de-Calais to bardzo rozległy obszar Francji ciągnący się wzdłuż kanału La Manche i wybrzeża Atlantyku od granicy z Belgią, aż do głównego bretońskiego portu w Brest. To najbardziej północny z rejonów Francji, gdzie do smażenia używa się nie oliwy czy oleju ale masło, a zamiast wina produkuje Piwo lub Cydr. Tak jak sama Picardia czy Pas-de-Calais nie odciska się znacząco na kulinarnej mapie – może za wyjątkiem omułków wszechobecnych tu podobnie jak w sąsiedniej Belgii – to pozostałe rejony mają już swój charakter. Normandia w świecie najbardziej kojarzy się z Cydrem i pokrewnym mu Calvadosem, gryczanymi naleśnikami Galettes, ale przede wszystkim z Camembertem – sery to w ogóle specjalność regionu. Bretonia to z kolei już przede wszystkim ryby – kwintesencją tutejszej kuchni jest zupa Cotriade.
Przystawki
- Crepes (Naleśniki francuskie)
- Flamiche / Flamique (Tarta z porami)
- Galettes (Naleśniki gryczane)
Zupy
- La cotriade d’Armor / Kaoteriad (Zupa rybna z Armor)
Ryby i Owoce Morza
- Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
- Truite pochee au beurre blanc (Pstrąg w sosie maślanym)
Mięso i Drób
- Agneau aux Flageolets (Pieczeń jagnięca z fasolą)
- Côte de Porc a la Normande (Kotlety wieprzowe z calvadosem i jabłkami)
- Tripes a la mode Caen (Flaczki z Caen)
Sosy
- Beurre Blanc (Sos maślany)
- Sauce Bretonne (Sos Bretoński)
Smaki
Przyprawy
- Fleur de Sel (sól)
- Gros Sel (sól)
- Vinaigre de Cidre (Ocet Jabłkowy)
Sery i nabiał
- Brillat-Savarin
- Camembert
- Crème fraîche
- Gournay
- Livarot
- Malakoff
- Maroilles
- Mimolette
- Neufchâtel
- Petit-suisse
- Pont-l’Eveque
- Saint-Paulin
Wędliny
Mięso, ryby i owoce morza
- Potjevlesh (mięso w galarecie)