Nazwa Mustel (łac. Mustelus) co do zasady odnosi się do drapieżnej ryby z rodziny tzw. Rekinów Psich (ang. Houndshark). Najbardziej znany to Mustel siwy zwany Siwoszem (łac. Mustelus mustelus), żaden z nich nie ma jednak bardzo istotnego znaczenia kulinarnego. Określeniem Mustel czy też Mostelle we Francji określa się jednak także zupełnie inną rybę znaną u nas jako Widlak Różowy (łac. Phycis phycis), a właściwego Mustela siwego Francuzi określają nazwą Émissole lisse. To daleki krewny Morszczuka, który występuje głównie na Morzu Śródziemnym oraz na Atlantyku u wybrzeży Portugalii i Maroka. Swoją łacińską nazwę z wywodzi od greckiego słowa phykon oznaczającego wodorosty w których ponoć lubi się ukrywać. Współczesne nazwy zawierające przymiotniki określające skałę – hiszp. roca i franc. roche – wskazują jednak, że jest to ryba szukająca skalistego dna i klifów, w których może się chować. Najpopularniejszy jest w Portgualii gdzie nazywany jest Abrótea-da-costa ew. Abrótea-da-pedra, można go spotkać także na lokalnych targowiska rybnych w Hiszpanii (Brótola de roca/Bertorella) oraz Francji (Mostelle/Mostelle de roche). Jego angielska nazwa to Forkbeard.