Langwedocja – Roussillon


Langwedocja to historyczna prowincja leżąca na południu Francji. Już w średniowieczu była jednym z bogatszych rejonów i bardziej rozwiniętych kulturowo rejonów kraju, zrujnowanym jednak przez krucjaty antyheretyckie – dziedzictwem tych czasów pozostało słynne miasto Carcassone. Langwedocji dostało się też przy współczesny, podziale administracyjnym  – stolica krainy, Tuluza została włączona do sąsiedniego Midi. Dzisiejsza Langwedocja jest to więc przede wszystkim pas nadmorski i właśnie ryby oraz owoce morza nadają ton tutejszej kuchni (słynne jest m.in. Moules marinieres), chociaż w menu knajpek zachowało się też sporo klasyków, ciężkich dań takich jak Cassoulet czy też Carbonade languedocien. Od południa sąsiaduje z nią Roussillon, kraina odgradzająca Langweodcję od Hiszpanii. W rzeczywistości to po prostu należący do Francji skrawek Katalonii i właśnie katalońskie dania, takie jak Bullinada, stanowią o istocie tutejszej kuchni.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy


Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje