Torta de Gazpacho, zwana też Torta Cenceña, to rodzaj podpłomyka typowy dla La Manchy, wschodniej Andaluzji Wschodniej, Murcji i prowincji Alicante, czyli południowo-wschodniej Hiszpanii. Cienkie placki tradycyjnie piecze się w rozgrzanym popiele lub żarze, dzięki czemu zyskują chrupkość i lekko przypieczony smak. Ta technika wskazuje też na sięgające głęboko w przeszłość korzenie tego pieczywa. Jak sama nazwa sugeruje Torta de Gazpacho jest tradycyjnie używana jako dodatek do Gazpacho Manchego, którego jednak nie należy mylić z lekkim andaluzyjskim Gazpacho na bazie pomidorów. W Manchy jest to gęsty, mięsny gulaszu do którego dodaje się Tortę połamaną na kawałki. To zwyczaj praktykowany od wieków przez pasterzy i chłopów, którzy w ten sposób zagęszczali swoje jednogarnkowe potrawki – inny, jeszcze bardziej tradycyjny sposób użycia placka to użycie go jak łyżki do nabierania Gazpacho. Tradycja ta przetrwała zresztą do dziś chociaż w nieco zmienionem formie – można trafić na Gazpacho podane na plackach Coca, której są już jednak katalońską tradycją (podobnego rodzaju przekąską jest Regañaos podawane jednak znacznie bardziej na północ w Aragonii).
W różnych regionach Tortę może spotkać pod różnymi nazwami, takimi jak Sollapas, Torta de Pastor czyli placek pasterski czy Torta Galianas (galiana oznacza miejsce wypasu stad owiec). W zależności od regionu, zwyczajowo opieka się ją mniej lub bardziej, przez co zmienia smak i konsystencję.