Cueritos


Cueritos to tradycyjny składnik kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, który oznacza cienkie paski lub kawałki wieprzowej skóry obgotowanej i marynowanej w occie. Marynatę wzbogaca się takimi dodatkami jak sok z ananasa, cukru panela, goździki, pieprz, chili czy oregano. Jada się ja jako rodzaj przekąski, a w Meksyku podaje się jako rodzaj sałatki z kapustą, ogórkiem, sokiem z limonki i pikantnym sosem. Jest to rodzaj przekąski w typie Botana, meksykańskiego odpowiednika Tapas, a jako popularne danie uliczne podawane jest w kubeczkach. Cueritos łączy sie także z innymi owocami oraz warzywami i są też ważnym składnikiem Tostilocos.
Skórki wieprzowe tak w Hiszpanii, jak i w całej Ameryce Łacińskiej częściej się smaży niż marynuje, wówczas mamy do czynienia z Chicharrón.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych