Hiszpańska kanapka Pan con Tomate w Katalonii nazywana Pa amb Tomaca lub Tomàquet to odpowiednik bardziej znanej włoskiej Bruschetty. Jak sama nazwa wskazuje jest to po prostu kawałek pieczywa z pomidorami doprawionego oliwą oraz czosnkiem. Jego powiązania z włoską przekąską są tym bardziej wyraźne, że to specjalność wschodniego wybrzeża Hiszpanii – od Murcji, aż po francuskie Roussillon – i Balearów, które przez wieki utrzymywały bardzo żywe kontakty z płw. Apenińskim. Pan con Tomate serwuje się m.in. jako Tapas lub na śniadanie, zwłaszcza na południu. Najprostszy przepis to stracie miąższa pomidora na tarce i wymieszanie go z oliwę, posiekanym czosnkiem (opcjonalnie) i doprawienie solą. Przed nałożeniem takiej pasty samą kromkę chleba można posmarować czosnkiem, a wcześniej jeszcze stostować.
Tradycyjnie do tej przekąski używa się lokalnym pomidorów odmiany Tomate de Penjar, a bliźniaczo podobną przekąską jest także bazująca na nich, wywodzący się Majorki Pa amb Oli.