Patatas Aliñás (Sałatka ziemniaczana)


Kadyks to zdecydowanie miasto ziemniaków rosnących w delcie Gwadalkiwiru. I nie chodzi tu o słynną hiszpańską Tortilla de Patatas, ale tutejsze przepisy na gotowane ziemniaki. Jeden z nich znany na cały kraj to podawane z szafranem młode ziemniaki Papas Gaditanas – tak ekskluzywna przyprawa używana jest dla uhonorowania ich pierwszego zbioru. Z czasem, gdy ziemniaki dojrzewają i robią się trochę większe na scenę wchodzi Patatas Aliñás (co można tłumaczyć jako ziemniaki z dodatkami) . To też przepis określanym mianem gaditanas, co oznacza że z Kadyksu, ale już znacznie prostszy. Właściwie jest to rodzaj ziemniaczanej sałatki podawanej w barach jako jedno z Tapas. Poza ziemniakami bazą są tu jajka, ale dla wzbogacenia często dodaje się także tuńczyka.
Warto wspomnieć, że Kadyksie jest też proste tapas o nazwie Huevas Aliñás, gdzie pokrojone na cząstki jajka (huevas) wykłada się na talerz z pomidorami oraz papryką i skrapia oliwą oraz octem winnym.

Składniki:

– 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 dymki posiekana w półtalarki
– garść posiekanej pietruszki
– łyżeczka octu winnego, najlepiej z sherry
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać ze skórki i posiekać na kawałki (np. w plasterki ew. dużą kostkę). Ważne aby były jeszcze ciepłe, bo wówczas lepiej wchłaniają smaki. To samo zrobić z jajkami – obrać i pokroić. Cebulę zalać sherry, doprowadzić od wrzenia i gotować parę minut aby alkohol wyparował (całość można podpali). Wszystkie składniki – ziemniaki, jajka, dymkę i pietruszkę – wymieszać w półmisku doprawiając je solą, octem i oliwą.

Na sam koniec można też dodać tuńczyka z puszki.

Dobrze jest odstawić całość do lodówki i jeść dopiero po paru godzinach.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych