Papas Gaditanas to drobne danko, rodzaj Tapas, charakterystyczne dla południowej Hiszpanii, a konkretnie Kadyksu na co wskazuje zresztą sama nazwa – obecne hiszpański Cadiz to najstarsza w tej części Europy kolonia fenicka o nazwie Gadir, którą Rzymianie zmienili na Gades, a dopiero za czasów Maurów zbliżyła się od obecnej nazwy. Jest to właściwie całkiem poważna tradycja kulinarna związana z pierwszym zbiorem ziemniaków w tutejszej delcie Gwadalkiwiru. Świeży zbiór drobnych bulw to prawdziwy rarytas i równie luksusowo się go traktuje podając w sosie zabarwionym szafranem i obsypane piniolami. Papas Gaditanas za towarzystwo zwyczajowo ma jeszcze smażone w całości również młode i małe mątwy.
Dania tego nie należy mylić z również popularnym w Kadyksie Patatas Aliñás czyli ziemniakami w przyprawach, które niekiedy też noszą przydomek gaditanas.
Składniki:
– 1 kg młodych ziemniaków wyszorowanych – jeśli są duże można je przekroić na pół
– cebula posiekana w półtalarki
– 3 ząbki czosnku posiekane
– puszka pomidorów
– szczypta szafranu
– szklanka sherry
– 2 łyżki pinioli
– kilka posiekanych oliwek (kolor wedle uznania)
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć na niej czosnek oraz cebulę, tylko aby zeszklić
- Cebulę zalać sherry, doprowadzić od wrzenia i gotować parę minut aby alkohol wyparował (całość można podpali)
- Dodać pomidory razem z szafranem i dusić około kwadransa, aż zacznie się tworzyć jednorodny sos
- Do sosu dodać surowe ziemniaki, zalać wodę tak aby je przykryła. Całość wymieszać posolić (tak aby i sos i ziemniaki były słone)
- Całość gotować na ostrym ogniu jeszcze około kwadransa – trzeba robić to z wyczuciem, bo jednocześnie ziemniaki muszą się ugotować, a sos zredukować (jeśli będzie trzeba dodać nieco wody)
- Na 5 minut przed końcem dodać oliwki.
- Równolegle na pozostałej oliwie lekko podprażyć piniole.
- Gdy ziemniaki będą wykładane do miseczek oprószyć je piniolami.