Ostrobok / Jurel / Xurelo / Sorella / Chicharro / Txitxarro

Ostrobok Pospolity czy też Europejski (łac. Trachurus trachurus) to średniej wielkości ryba – ok. 40 cm długości – podobna do Makreli, szczególnie popularna m.in. na atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii. Brytyjczycy nazywają ją zresztą Atlantic Horse Mackerel (chociaż obie nie są ze sobą spokrewnione), a na północy półwyspu Iberyjskiego obok hiszpańskiej Jurel lub Chicharro – pochodzącego od baskijskiego Txitxarro – używa się wielu lokalnych określeń. Na zachodzie w Galicji jest to również Xurelo, po sąsiedzku w Asturii znany jest też jako Arcea, a w katalońskim obowiązuje nazwa Sorella (widać tu więc wspólny korzeń językowy, którym jest starożytne Greckie słowo sauros oznaczając jaszczurkę).
W dawnych czasach nie była zbyt ceniona i określało się ją rybą dla biedaków (bask. pobreen arraina), ale z czasem zaczęto doceniać jej tłuste mięso. Dziś najczęściej jada się ją po prostu z patelni, podaje się do nich sery i sos. W Galicji rozcięte na na pół i ugotowane ryby serwuje się w towarzystwie Cachelos, czyli gotowanych ziemniaków (Cachelos con Xurelo).  Niekiedy też zapieka się z czosnkiem i skropioną octem winnym. Hiszpanie jej mięsa używają do przyrządzania Escabeche, ryba ta jest również konserwowana w puszkach.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych