Cachelos


W niektórych regionach Hiszpanii, takich jak Galicja, ale także El Bierzo (León) i Sanabria (Zamora) nazwą Cachelos określa się gotowane ziemniaki. Nie są to jednak czyste warzywa z wody. Tu w północnej części kraju przepis jest lekko podkręcony. Pokrojone na duże kawałki – zazwyczaj nie obrane – ziemniaki gotuje się nie tylko z dodatkiem soli, ale także liści laurowych. A podając posypuje papryką oraz skrapia oliwą. Jeśli nie jest to jakaś całkiem biedna wersja Cachelos zazwyczaj mają jakieś towarzystwo w postaci smażonych sardynek – np. miejscowych Xouba – lub Xurelo, albo ośmiornicy (tak jak na filmie powyżej – Pulpo con Cachelos). Innym dodatkiem może być tzw. Chichos, czyli siekana podsmażona wieprzowina, smażony boczek (Cachelos con Tocino), Lacón, Chorizo albo kawałki miejscowej kiełbasy takiej jak Androlla czy Chosco.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych