W niektórych regionach Hiszpanii, takich jak Galicja, ale także El Bierzo (León) i Sanabria (Zamora) nazwą Cachelos określa się gotowane ziemniaki. Nie są to jednak czyste warzywa z wody. Tu w północnej części kraju przepis jest lekko podkręcony. Pokrojone na duże kawałki – zazwyczaj nie obrane – ziemniaki gotuje się nie tylko z dodatkiem soli, ale także liści laurowych. A podając posypuje papryką oraz skrapia oliwą. Jeśli nie jest to jakaś całkiem biedna wersja Cachelos zazwyczaj mają jakieś towarzystwo w postaci smażonych sardynek – np. miejscowych Xouba – lub Xurelo, albo ośmiornicy (tak jak na filmie powyżej – Pulpo con Cachelos). Innym dodatkiem może być tzw. Chichos, czyli siekana podsmażona wieprzowina, smażony boczek (Cachelos con Tocino), Lacón, Chorizo albo kawałki miejscowej kiełbasy takiej jak Androlla czy Chosco.