Ośmiornica Zwyczajna czy też Pospolita (łac. Octopus vulgaris) to najpopularniejsza z Ośmiornic. Od Mątw i Kalmarów, które także zaliczają się do podgromady płaszczoobrosłych, biologicznie różni się przede wszystkim ilością kończyn – tamte są dziesięciornicami. Najczęściej można ją spotkać we wschodnim Atlantyku oraz Morzu Śródziemnym. Zwykle ma od 25 cm do 1 m długości, chociaż może nawet sięgnąć 3 m i 25 kg. To jednej z najpopularniejszych głowonogów przeznaczony na cele spożywcze – rocznie odławia się go ok. 20 tys. ton.
We Włoszech powszechnie i błędnie nazywana jest Polipo, chociaż w gruncie rzeczy nazwa to odnosi się do wielonogów zwanych też w Polsce Polipami.
(Poniżej krótki instruktarz jak czyści się i przygotowuje zarówno Ośmiornice jak i Kalmary)
Przepisy z Ośmiornicą
Tunezja
– Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)
Grcja
– Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
– Xtapodi me Ouzo (Ośmiornica z Ouzo)
Włochy
– Polipo alla Luciana (Ośmiornica alla Luciana)