Tak jak w całej Hiszpanii i większości Ameryki Łacińskiej na każdym kroku można spotkać Empanadas, tak Katalończycy mają dla nich własną nazwę Panadas czy też Panadons. Zawsze jest to jednak ten sam koncept kulinarny: ciasto nadziewane farszem i pieczone. Czasami przybiera formę placka, a czasem pieroga. Najczęściej tak traktowano mięso lub ryby, jako sposób na ich konserwację. Tak działo się też w Katalonii, gdzie wspomina o nich już XVI wieczna książka kucharska Llibre de Sent Soví wymieniając na nie trzy przepisy. Poza mięsem jako farszu używało się jednak także znacznie tańszych warzyw, a tu szczególną popularność zyskał Espinacs a la Catalana, czyli szpinak po katalońsku z dodatkiem rodzynkami i piniolami. W tej wersji pierogi były przygotowywane na okres Wielkiego Postu. Wówczas także farsz przygotowywano na bazie dyni.
Dziś najpopularniejsze są tradycyjne dla Majorki Panadas Mallorquines, a w samej Katalonii najsilniejsze tradycje przetrwały w regionie Lleida, znajdującym się na północy, tuż przy granicy z Francją. Tutejsze Panadons de Lleida robi się zarówno z mięsem i rybą, a nawet na słodko. Najbardziej znane są jednak te wypełnione szpinakiem, jak na przepisie poniżej.
Składniki:
Ciasto:
– 500 gr mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 100 ml oliwy
Farsz:
– 500 gr szpinaku
– cebula drobno pokrojona
– ząbek czosnku, drobno posiekany
– garść rodzynek
– garść pinioli (opcjonalnie)
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto: wszystkie składniki dobrze zagnieść, kilka razy uderzyć nim o blat, aby gluten zaczął pracować i odstawić na pół godziny.
- Przygotować farsz: na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek i cebulę po czym dodać szpinak. Doprawić solą, dusić około 3 minut, a na końcu dodać też rodzynki i piniole.
- Ciasto podzielić na 6 – 8 części
- Panadons można przygotować tak jak polskie pierogi (tyle, że dość duże), formując okrągły placek faszerując i składając na pół i zlepiając brzegi (tak jak na filmie powyżej). Bardziej tradycyjne jest zrobienie owalnego placka ułożenie farszu po środku i zawinięcie najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, tak że szef znajdzie się po środku (tak jak na filmie poniżej)
- Piekarnik rozgrzać do 210 st. C.
- Pierogi ułożyć na blasze, posmarować oliwą i piec około 15 minut.