Dynie (łac. Cucurbita) zasadniczo dzieli się na trzy popularne gatunki jadalne i kilkanaście mniej znanych. Najczęściej jadane są:
Dynia Zwyczajna (łac. Cucurbita pepo) – przyjmująca najbardziej zróżnicowane kształty i obejmująca takie warzywa jak Cukinia czy też Patison
Dynia Olbrzymia (łac. Cucurbita maxima) – regularnie dochodząca do 50 kg.
Dynia Piżmowa (łac. Cucurbita moschata Duch.) – mało popularna w Polsce średniej wielkości dynia o nieco gruszkowatym kształcie.
Przepisy z dynią
Karaiby
– (Gulasz kukurydziany z dynią)
Włochy
– Polenta con la Zucca (Polenta z dynią)
Portugalia
– Sopa de Moganga (Zupa dyniowa)
Tunezja
– Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
– Kaftaji / Kafteji (Smażone warzywa)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
– Tbikha (Dynia duszona z warzywami)
Filipiny
– Ginataang Kalabasa (Dynia duszona w mleku kokosowym)