Tbikha (Dynia duszona z warzywami)


Tbikha to nazwa niezbyt okazałego dania mocno osadzonego w kuchni Arabów z Maghrebu. Powszechna jest zarówno w Tunezji jak i Algierii. Często wiąże się ze stolicą państwa Algierem, ale Tbikha ma wiele lokalnych odmian także w Tunezji. W miejscowym arabskim jej nazwa znaczy tyle co warzywa. One są też głównym składnikiem prostego posiłku. Tradycją jest baza dwóch rodzajów warzyw, z pośród których jednym zazwyczaj są rośliny strączkowe. W samej Tunezji bardzo popularna jest także dynia (zwana tutaj Kla), warzywo jesienne mimo, że Tbikha przygotowuje się też wiosną, na początku zbiorów.
Potrawę tę jednocześnie serwuje się jako drobną ciepłą przekąskę, jak i pełnowymiarowy obiad rodzinny.

Składniki:

– pół kg dyni, pokrojonej w kostkę
– 150 gr łuskanego bobu, groszku lub fasolki szparagowej
– 100 gr ciecierzycy z puszki
– 150 gr papryki chili, pokrojonej na kawałki
– 2 cebule posiekane w półplasterki
– 2 pomidory, pokrojone
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka suszonej papryki
– łyżka harissy lub innej pasty chili
– 150 mln oliwy

Przygotowanie:

    • W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
    • Dodać ciecierzycę, harissę i paprykę. Całość zalać odrobiną wody, dobrze wymieszać i dusić ok. 25 minut.
    • Dodać dynię, bób (groszek lub fasolkę) oraz pomidory, doprawić solą i pieprzem, po czym dusić ok. kwadransa
    • Dodać czosnek, zamieszać i dusić jeszcze 5 minut.

 
Podając Tbikhę podawać posypaną pietruszką.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych