Prawdziwym matecznikiem Rodzynek jest Turcja i Bliski Wschód. To tu produkuje się ponad połowę rodzynek i stąd wywodzą się te najbardziej cenione, przede wszystkim rodzynki sułtańskie produkowane na bazie bezpestkowych, jasnych winogron o tej samej nazwie. Rodzynki różnią się wielkością i kolorem, a ich odmiany są zazwyczaj przypisywane miejscu pochodzenia: Izmirowi (d. Smyrna), Damaszkowi (rodzynki damasceńskie) czy też czarne rodzynki z Koryntu. Poza tym dzieli się je według winogron z których są wytwarzane.
Przepisy z Rodzynkami
Tunezja
– Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)
Turcja
– Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
Grecja
– Gemisto (Warzywa faszerowane)
Bałkany
– Brodet / Brudet (Zupa rybna)
– Presnac (Ciasto nadziewane serem)
Włochy
– Crostini
– Sarde in Saor (Marynowane sardynki)
Francja
– Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)
Austria
– Martinigansl (Pieczona gęś)
Wielka Brytania
– Raisin and Celery Sauce (Sos selerowy)
Meksyk
– Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
– Mole Poblano Tradicional (Indyk/Kurczak w sosie Mole)
– Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)
Filipiny
– Menudo Filipińskie (Gulasz z wątróbką wieprzową)