Panades Mallorquines (Paszteciki z mięsem i zielonym groszkiem)


Nazwa Panades nieprzypadkowo kojarzy się z Empanadas. Jest to bowiem katalońska wersja tego specjału kuchni hiszpańskiej, który zrobił karierę w całym latynoskim świecie. Zasadą jest tu zawijanie w farszu w ciasto i pieczenie, co przybiera różnorodne formy od placków po paszteciki czy też pierogi. I do tej grupy najbliżej właśnie katalońskim Panades, które też występują w różnych regionalnych odmianach na całym wschodnim, śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii oraz pobliskich wyspach. W samej Katalonii mamy Panadons de Lleida, ale nawet większą popularnością cieszą się majorkańskie Panades Mallorquines – przepis poniże. Tutaj na Majorce można zresztą spotkać jeszcze inną wersję Empanadas zwanych Cocarrois, a po sąsiedzku na Minorce bardzo podobny rodzaj pasztecików zwanych Formatjada.
W Ameryce Łacińskiej, gdzie Hiszpanie przeszczepili swój przepis zazwyczaj przyjęła się nazwa Empanadas. Jednym z wyjątków jest Belize, gdzie obowiązuje katalońska nazwa Panades – przepis na filmie poniżej.

W przepisie poniże użyty został zielony groszek, ale tradycyjnie dodawało się także ciecierzycę, którą można użyć w zamian. Panades Mallorquines faszerowane są przy tym zarówno mięsa jak i rybami, wieprzowinę można więc zastąpić np. Tuńczykiem.

Składniki:

Ciasto:
– 500 gr mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 100 ml oliwy
Farsz:
– 500 gr drobno pokrojonej wieprzowiny (ew. 300 gr Tuńczyka z puszki)
cebula pokrojone w półplasterki
– 200 gr zielonego groszku
– 2 łyżeczki mielonej papryki
– szczypta szafranu
– 2 łyżki oliwy
– 6 kawałków Sobrasady (opcjonanie)

Przygotowanie:

  • Przygotować ciasto:  wszystkie składniki dobrze zagnieść, kilka razy uderzyć nim o blat, aby gluten zaczął pracować i odstawić na pół godziny.
  • Przygotować mięsną część farszu: wieprzowinę połączyć z cebulą, dodać szafran, łyżkę oliw, dosolić i dokładnie wymieszać.
  • Przygotować pozostałą część farszu: groszek wymieszać z papryką, dodać łyżkę oliwy, dosolić i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto podzielić na sześć części. Z każdej uformować coś w rodzaju kokilki i przykrywki (tak jak na filmie powyżej)
  • Wypełnić sześć uforomowanych z ciasta kokilek: najpierw groszek, później kawałek Sobrasady (opcjonalnie), a na wierzch mięso. Całość przykryć pokrywką z ciasta, dobrze zlepić brzegi wywijając do góry i utworzyć coś w rodzaju koronki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  • Panades ułożyć na blasze, ponakłuwać widelcem, aby gorące powietrze miało jak uciekać i piec około 45 minut. Przed wsadzeniem do piekarnika można je posmarować roztrzepanym jajkiem.

Belizean Panades, w dużym stopniu przypomnają pierogi, a właściwie kresowe Czebureki, czy też tureckie Çiğ Börek. W obu przypadkach faszerowanego ciasta się bowiem nie gotuje, ani nie piecze, ale smaży w głębokim tłuszczu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych