Turecki Çiğ Börek czy też Çi Börek (czasem pisany łącznie) to krewniak znanych z polskich kresów Czebureków. Jest to rodzaj dużych smażonych pierogów nadziewanych siekanym lub mielonym mięsem i oba wywodzą się od Çüberek, wprowadzonych do europejskiej kuchni przez Tatarów Krymskich. Tradycyjnie tego typu koncepty kulinarne – podobnie jak np. hiszpańskie Empanady – były sposobem na konserwacje mięsa, zabezpieczonego przez ciasto, a przy tym bardzo dobrze sprawdzały się jako jedzenie „na drogę”. Do tureckiej Anatolii dotarły znacznie później niż do Polski, bo dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Był to efekt Wojny Krymskiej, która po zdobyciu półwyspu przez Rosję sprawiła, że wielu muzułmańskich Tatarów wybrało emigrację przez Morze Czarne.
Ich Çüberek dołączył do innych nadziewanych ciast, które w Turcji, tak jak sam Börek są jednak zazwyczaj pieczone. W tym przypadku stojące na początku słów Çiğ tłumaczone z tureckiego jako surowe, oznacza, że użyty do niego farsz jest surowy (chociaż wprost można to tłumaczyć jako surowe ciasto, stąd Türk Dil Kurumu, czyli rada języka tureckiego, aby uniknąć dwuznaczności skróciła nazwę do Çi Börek). Tradycyjnie pierogi nadziewało się jagnięciną, dziś częściej można jednak spotkać farsz wołowy.
Składniki:
Ciasto:
– 450 gr mąki
– 150 ml wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy
Farsz:
– 250 g mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego
– ząbek czosnku, posiekany
– cebula drobno posiekana
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 3 łyżki wody
– tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Ciasto wyrobić i odstawić na 30 minut.
- Połączyć wszystkie składniki farszu i odstawić na kwadrans
- Ciasto podzielić na 12 części. Na tyle samo porcji podzielić farsz.
- Każdy z kawałków rozwałkować aby uzyskać cienki placek. Na jego jednej połowie ułożyć farsz, na brzegu pozostawiając margines potrzebny do zaklejenia pieroga.
- Złożyć i zlepić pierogi, przycinając brzegi aby wyrównać ciasto
- Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju.
- Pierogi smażyć, aż pierogi się zrumienią w połowie smażenia przewracając je na drugą stronę.