Tureckie nadziewane paszteciki to wielowiekowa tradycja. Ich patronem jest Bugra Khan, XIII wieczny zdobywca Turkistanu. Pierowtnie saszetki z ciasta nadziewane mięsem nazywały się Bugra, aby z czasem zmienić nazwę na Börek. W dzisiejszej turcji rodzajów tej przekąski jest bardzo dużo, w zależności od regionu w którym powstają – mają różne kształty i różne nadzienie (nie tylko mięso, ale także sery czy też warzywa, takie jak szpinak). Do ich przygotowania używa się także różnego rodzaju ciasta: zarówno filo (nieco podobne do ciasta francuskiego) jak i podpłomyków zwanych Yufka.
Składniki:
– pierś kurczaka, posiekana w paski
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– cebula posiekana w półplasterki
– łyżka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
– 250 gr ciasta francuskiego lub takiego jak na pierogi
– jajko, roztrzepane
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek oraz cebulę (okło 3 minuty).
- Dodać kurczaka i zrumienić go.
- Zdjąć patelnię z ognia. Dodać tymianek, sól i pieprz. Całość wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Przygotować paszteciki
- Wariant 1: z ciasta wykroić kółka o średnicy 15 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć nieco farszu. Zamknąć pasztecik zawijając brzegi i łącząc się u góry.
- Wariant 2: prostokątne płaty ciasta nadziać farszem i zawijać w rulony podobne do polskich krokietów (można je właściwie zawijać w dowolny kształt).
- Każdy borek posmarować jajkiem. Piec je w piekarniku, aż zrobią się rumiane (około 20 minut).
Przed podaniem burek można posypać czarnuszką lub sezamem.
(Poniżej przepis na prosty Börek z serem zapiekany w formie ciasta)